UVA og UVB STRÅLER

UV-strålene er en naturlig del av sollyset. Dele av UV strålene filtreres bort i ozonlaget, men øynene trenger ekstra beskyttelse.

Hvis øynene utsettes for mye ultrafiolett lys kan man oppleve alt fra milde til mer alvorlige skader som snøblindhet.

Undersøkelser viser at lang tids påvirkning av UV-stråler kan føre til utvikling av senskader som grå stær og macula-degenerasjon, en sykdom som angriper netthinnen (på folkemunne kalt forkalkning).

Alle solbrillene hos Eye Factory har UVA, UVB og UVC filter – for å beskytte øyene dine mot den nydelige men også ”skadelige” solen.

 

 

UVA, UVB og UVC- stråler

Hva er forskjellen på disse strålene.

UV-strålene utgjør bare 5 % av solstrålene som når jorden, men de er veldig sterke. Det finnes flere typer UV-stråler. UVC-strålene blokkeres av ozonlaget, men UVA- og UVB-strålene når jorden og påvirker huden og øynene vår på ulike måter.

 

UVA: A som i «aldring» eller «allergier

UVA-strålene utgjør 95 % av de ultrafiolette strålene som når jordoverflaten, og er aktive hele året, selv i overskyet vær. De trenger gjennom skydekket, vinduer og overhuden og går dypt ned i huden til cellene i lærhuden, og i motsetning til UVB-strålene merkes de ikke. Fordi de produserer frie radikaler, kan de endre cellene over tid og føre til følgende:

UVA-stråling ligger nærmest det synlige lyset og er UV-strålingen med minst energi. Det er UVA som gir selve brunfargen når vi soler oss. Brunfargen kommer av at pigmentet melanin mørkner ved UVA-bestråling. Størstedelen av UV-strålingen fra solen som når jorden er innenfor UVA-delen av spekteret, ca. 98 % i Norge om sommeren.

  • Fotoaldring: en endring i strukturen til elastin- og kollagenfibrene som fører til at huden blir slappere og forårsaker rynker
  • Solintoleranse, som også kalles solallergi (rødhet, kløe, soleksem)
  • Pigmentforstyrrelser (graviditetsmaske, flekker)
  • Utvikling av hudkreft

UVB stråling : B som i «brent» eller «brun hud»

UVB-strålingen har høyere energi enn UVA. Det er UVB som først og fremst gjør at vi blir solbrente når vi er uforsiktige med solingen. UVB-stråling over litt tid gjør også at det ytterste hudlaget blir tykkere. Dette gir en viss beskyttelse mot videre UV-stråling.
Bare en liten del av UV-strålingen som når jorda, er UVB. Ozonlaget hindrer 70-90 % av UVB-strålingen fra sola i å nå jordoverflaten. I Norge om sommeren utgjør UVB ca. 2 % av UV-strålingen.

 

UVB-strålene utgjør 5 % av de ultrafiolette strålene som når jorden. De er svært intense og kan trenge gjennom overhuden, men de trenger ikke gjennom skyer eller vinduer. UVB-strålene fører til at huden får farge, men kan også føre til solbrenthet, allergiske reaksjoner og hudkreft. Det er derfor viktig å beskytte huden og øynene både mot UVA- og UVB-stråler.

 

UVC-stråling

UVC-stråling er mest energirik. Denne strålingen absorberes av ozonlaget og andre gasser i jordens atmosfære og når ikke jordoverflaten. Kunstig fremstilt UVC benyttes til sterilisering av vann og ulike instrumenter i industrien. UVC-stråling gir kun overflatiske effekter.

 

 

KLIKK OG HENT I BUTIKK

 

Bestill synstest, forhåndsreserver de brillene du liker og plukk de opp i butikken som ligger nærmeste deg
– alt på ett sted!